Da li znate težinu vaše mašine ?

Nije jedan od glupih postova, već vrlo zanimljiv post o težinama mašina koji vas okorjele Hondaše sigurno zanima.

Predstavnik firme HaSport (poznate po izradi razlicitih vrsta nosaca za razlicite kombinacije motora i šasija) Brian Gillespie, potrudio se da ne troši vrijeme na špekulacije vec da izvaga sve motore na koje je naisao.

Pogledajte, pa mu možete zahvaliti kasnije.

 

D series:  140 KG

Neoficijelno za sve Hondine mašine zapremine 1.5L i 1.6L sa jednom bregastom iz  D-serije, znaimljivo je da su podjednako teške bez obzira da li imaju VTEC, hidraulicki ili mehanicki mjenjac.

B series non-VTEC:  179 KG

u vecini slucajeva kompletna B serija koja nema VTEC ima istu težinu takodje. Iako nove OBDI B18B1 imaju dodatne komponente za emisiju gasova kao i hidraulicki mjenjaca, ali je promjena u težini praktično zanemariva.

B series VTEC: 183 KG

Ocigledna razlika izmedju dva hondina motora 1.8L VTEC GS-R B18C1 i  Type R’a B18C5 je naravno u glavama i usisnim granama. Japanski Type R  B16B,  radi slicnosti u visini bloka kao kod 1.8L masina, takođe teži podjednako. Iako ima manji displacement Hondina B16A familije je samo 2,5 KG laksa od 1.8L VTEC-ova, radi kratkog bloka. Sva B Vtec Serija ima mjenjaće koji su podjednako teški.

2.0L K series:  183 KG

K-series mašine imaju sporadićnu težinu, koja zavisi od toga da li imaju protugegove ili ne, kao na prijmjer  ’06–’11 Civic Si’ K20Z3, koji ima dodatne 3 KG. Najlakši iz  2.0L K- series je ’02–’05 Civic Si K20A3.

2.4L K series: 187 KG

Hondina 2.4L K-serija  mašina takodje varira. TSX’s K24A2 koji ima VTEC je najteži a prate ga 2.4L Accord mašine dok je zadnji CR-V’ov K24Z1.

H series VTEC:  220 KG

Ovo je najteži Hondin četvorocilindraš iako ne najsnažniji.

J series:  249 KG

Razlicite usisne grane u J seriji rezuliraju malim varijacijma u tezini ali većina 3.2L mašina iz J-serie teže jednako. Veće masine 3.5L i 3.7L mašine koje imaju veći hod i teže radilice te veći promjer cilindara imaju i do 10 KG veću težinu.

Sve težine nabrojane ovdje ukljućuju kompletnu mašinu, mjenjac, osovine, izduvne i usisne grane i dodatke. Težine su aproksimativne i vrijede samo za manuelne mjenjace. 

Preuzeto sa: hondabloger.co.uk